Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες . Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στον ευρωπαϊκό πληθυσμό και η πρώτη ανάμεσα στους καρκινοπαθείς.
Τα νούμερα από τις στατιστικές μελέτες αποδεικνύουν την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της νόσου. Η συχνότητα για μια γυναίκα να εμφανίσει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της είναι 1 στις 8.Τα νέα κρούσματα παγκοσμίως είναι 1.000.000 ενώ στην Ελλάδα είναι 4.500 οι νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Η νόσος εμφανίζεται και στους άντρες με τη συχνότητα της όμως να είναι 100 φορές πιο μικρή αλλά με τα ίδια ποσοστά επιβίωσης. Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι η ανίχνευση της νόσου σε πρώιμα στάδια λόγω έγκαιρης προσέλευσης της ασθενούς έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα , αγγίζοντας το 60%. Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 5% αποδεικνύοντας περίτρανα πόσο ελλιπής είναι η ενημέρωση ανάμεσα στις Ελληνίδες γυναίκες.
Η αιτιολογία της νόσου δεν είναι γνωστή , αλλά έχουν μελετηθεί αρκετοί παράγοντες κινδύνου. Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που παρουσιάζει έξαρση μετά την ηλικία των 50 ετών. Ενώ σε ηλικία 40 ετών ο κίνδυνος είναι 1 στις 233 , στην ηλικία των 50 ετών είναι 1 στις 53. Ως ορμονοεξαρτώμενος όγκος φαίνεται ότι επηρεάζεται από την παρατεταμένη έκθεση σε οιστρογόνα. Το γεγονός ενισχύεται από την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου σε γυναίκες με πρώιμη εμμηναρχή (πριν τα 12 έτη) και καθυστερημένη εμμηνόπαυση (μετά τα 55 έτη) , σε γυναίκες που λαμβάνουν ορμονική θεραπεία υποκατάστασης στην εμμηνόπαυση και σε γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει ή η πρώτη εγκυμοσύνη ήταν μετά τα 30 έτη. Σε ένα ποσοστό 5% ο καρκίνος του μαστού είναι κληρονομικός και συγκεκριμένα οφείλεται στα γονίδια BRCA1 και BRCA 2 η παρουσία των οποίων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στο 70%. Αυξημένο κίνδυνο για επανεμφάνιση της νόσου έχουν στον ίδιο ή τον άλλο μαστό , έχουν και οι γυναίκες που ήδη είχαν ένα επεισόδιο καρκίνου του μαστού ή καρκίνο του σώματος της μήτρας. Τέλος η παχυσαρκία και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν παράγοντες κινδύνου. Οι γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να είναι πιο ευαισθητοποιημένες για τον έλεγχο του στήθους τους.
Η εντόπιση νόσου στο μαστό αποτελεί τις περισσότερες φορές εύρημα στη μαστογραφία. Τα ευρήματα από την ίδια τη γυναίκα ή από το γιατρό της αφορούν συνήθως μια ανώδυνη μάζα στο στήθος ,κάποια αλλαγή στο δέρμα ,ανομοιογένεια στην εμφάνιση των δύο μαστών, παραμόρφωση της θηλής, έκκριμα από τη θηλή. Ανάλογα με τα ευρήματα που προκύπτουν από την κλινικοεργαστηριακή διερεύνηση μιας παθολογίας του στήθους ,επιλέγεται και η κατάλληλη μέθοδος θεραπείας. Σήμερα υπάρχουν αρκετά όπλα στη φαρέτρα του θεράποντα ιατρού όπως το χειρουργείο, η ακτινοθεραπεία , η χημειοθεραπεία ,η ορμονοθεραπεία ώστε να μπορούμε να μιλάμε για πλήρη ίαση της νόσου στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Το σημαντικότερο και πιο αποτελεσματικό όμως όπλο, αποτελεί η πρόληψη. Ο καρκίνος του μαστού είναι μια συχνή κακοήθεια για την οποία όμως έχουμε τη δυνατότητα της πλήρους ίασης. Μία δυνατότητα που μας δίνεται λόγω στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως με την μαστογραφία μπορούν να ανιχνευθούν καρκίνοι ακόμα και δύο χρόνια πριν να μπορούν να γίνουν αντιληπτοί με την ψηλάφηση. Η γυναίκα οφείλει να εξετάζει η ίδια το μαστό της κάθε μήνα και κυρίως μετά την περίοδο της στο πρώτο μισό του κύκλου της. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να αντιληφθεί οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος της, για αυτό και οι ασθενείς είναι και οι πρώτες που εντοπίζουν το πρόβλημα. Ο έλεγχος με μαστογραφία πρέπει να ξεκινάει στην ηλικία των 40 ετών κα να επαναλαμβάνεται μια φορά το χρόνο. Ενώ σε περιπτώσεις κληρονομικού καρκίνου ο μαστογραφικός έλεγχος είναι δυνατόν να ξεκινήσει στην ηλικία των 25 ετών.
Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης, με αυξημένη νοσηρότητα, με αυξημένη θνησιμότητα. Πάνω από όλα όμως είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί και ιαθεί πλήρως. Και αυτό είναι κάτι που μια γυναίκα μπορεί να το πετύχει με έναν απλό έλεγχο μια φορά το χρόνο.