Μία από τις πολλές ανησυχίες μίας εγκύου είναι το θέμα της διατροφής. Η ερώτηση του τι πρέπει και τι δεν πρέπει να φάει μια μέλλουσα μαμά είναι από τις πρώτες που γίνονται στο μαιευτήρα.
Η μέλλουσα μαμά δε χρειάζεται να τρώει για δύο άτομα, αλλά να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή με τρία κανονικά γεύματα και δυο με τρία ελαφριά, τύπου σνακ, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα πρέπει να επιλέγει τροφές από κάθε διατροφική ομάδα ώστε η αύξηση στις ημερήσιες θερμίδες να μην ξεπερνά τις 300 θερμίδες. Το μέγιστο βάρος που μπορεί να πάρει μια έγκυος είναι 10-12 κιλά, για γυναίκες με φυσιολογικό μεταβολισμό και βάρος. Σε διαφορετική περίπτωση επιμέρους οδηγίες θα πρέπει να δίνονται από το μαιευτήρα.
Μερικές μικρές συμβουλές:
-Τα γεύματα να περιέχουν τροφές από όλες τις ομάδες της διατροφικής πυραμίδας.
-Ο τρόπος μαγειρέματος να είναι με ελαιόλαδο ,αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες.
-Να υπάρχουν άφθονα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως ειδικά βρώμη καθώς και όσπρια.
-Αυξημένη κατανάλωση νερού, με πάνω από οχτώ ποτήρια την ημέρα.
-Η διατροφή να περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως γιαούρτι, το οποίο περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και ψευδαργύρου.
-Να καταναλώνονται άφθονοι φυσικοί χυμοί , ειδικά αν το γεύμα είναι όσπρια, καθώς βοηθάνε στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.
-Να περιλαμβάνεται στη διατροφή μια φορά την εβδομάδα λιπαρό ψάρι ως πηγή Ω3 λιπαρών οξέων. Καλό είναι να αποφεύγονται μεγάλα ψάρια όπως ξιφίας, τετράπτουρος ,σολωμός.